Adventskalender vakje 8


Het kerstdiner.

Het kerstdiner is een speciaal diner ter gelegenheid van Kerstmis. Het kerstdiner kan gehouden worden op kerstavond, eerste kerstdag (25 december) of tweede kerstdag (26 december). De maaltijd bestaat meestal uit meerdere gangen, zoals een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Vaak worden feestelijke menu's met wat luxueuzere producten gegeten. Vroeger was een traditioneel vleesgerecht de kalkoen. Het kerstdiner wordt vaak geserveerd aan een feestelijk versierde tafel met bijvoorbeeld kaarsen, lichtjes, kerststukjes en kerstservetten. Ook de ruimte waar het diner wordt geserveerd is vaak feestelijk versierd.


Wanneer eet je het kerstdiner?
Deze maaltijd kan op elk moment plaatsvinden, van de avond van kerstavond tot de avond van eerste kerstdag zelf . De maaltijden zijn vaak bijzonder rijk en substantieel, in de traditie van de viering van de christelijke feestdag, en vormen een belangrijk onderdeel van bijeenkomsten die worden gehouden om de komst van het kerstfeest te vieren.

Wat is een typisch kerstdiner?
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes

Wat serveert de Kerstman voor het kerstdiner?
Er zijn kleine verschillen in elk gezin, maar de Kerstman krijgt meestal een glas melk, bier of whisky en daarna koekjes om op te knabbelen. Rudolph en zijn vrienden krijgen de gezonde optie van wortels, maar de nieuwe trend om hun weg te verlichten met 'rendiervoer' met glitters voegt de smaak van haver en magie toe aan hun dieet.

 

Adventsletter 8